A fotózással is fejlesztheted az önismereted? NANÁ!!!

LEHET TE IS ABBAN A TÉVHITBEN ÉLSZ, hogy ez csupán külsőség, színjáték és átverés?

Ma egy kedves olvasóm felvetette azt a kérdést, hogy miért lenne már jó a fotózás (vagy önismereti fotózás) arra, hogy megismerd önmagad, hiszen az önismeret az egy belső munka, ám a fotózás az csupán a fotósnak az...SŐT aki modellt áll, az valójában valami mást mutat olyankor, mint ami ő maga valójában...
Elgondolkodtam, hiszen tényleg hatalmas ítélet van a fotózáson, köszönhető a tévének, rádiónak, nyomtatott médiának és online magazinoknak. Rengeteg celebet ábrázolnak olyan irrális formában, ami tényleg nem tükrözi a valóságot. Itt most nem a beöltözős témákra gondolok, amikor Cleopatra jelmezbe öltözik egy híresség és abban fotózzák. Sokkal inkább arra, amikor nem látszik a vastag sminktől és utólag átrajzolják az egész alakját, testét, leszedik az összes bőrhibát stb.
 
Retusálásnál szeretem, ha az itt-ott megjelenő apró bőrhibákat javíthatom, de ettől még nem csalunk :) Nyilván, ha a modellem arcán épp a fotózásra kijön egy pattanás, akkor nem arra fogunk fókuszálni.
 
Na és akkor rá is kanyarodom arra, hogy mit jelent, amikor játékos fotózás zajlik. Szerepjáték...személyiségjáték. És mitől önismereti?!

Mitől belső munka és mitől önismereti az a foglalkozás, amit csinálok?

Bennem is, benned is és mindenkiben rengeteg személyiség van. Rengeteg olyan, amit meg tudsz, meg is mersz élni..és rengeteg olyan is, amitől félsz, titkolod, vagy akár nem is ismered mi történne, ha előjönne.
 
Tehát ha eljössz hozzám és az az álmod, hogy 1930-as évekbeli detektívnő szeretnél lenni, vagy egy díva, akkor beöltözöl, ráhangolódsz, hallgatsz ilyen zenéket, nézegetsz ilyen fotókat, videókat és ezáltal előhozhatod magadból azokat a meg nem élt személyiség részeket, amik a fotózás ideje alatt tulajdonképpen ítéletek nélkül, biztonságban megélhetők :) Szórakoztató, vicces és rendkívül felszabadító is egyben :D
38763_1236620295682_3146788_n.jpgHozok egy extrémebb, gótikusabb témát. Adott egy lány, 32 éves és egy olyan irodában dolgozik már 12 éve, ahol kötelező egyenruha van, fekete alj, fehér blúz, szépen fésült haj stb. Letisztult, visszafogott, elegáns. Ez a hölgy imádja a rock zenét, a dark stílust, a gótikus hangulatot, és az a hobbija, hogy vámpírokat, mindenféle képzeletbeli elvadult lényt rajzol. SZERETNE egyszer ő is ebbe a történetbe kerülni, megélni, belebújni abba a bőrbe...
Miért is ne? Hisz ez is a személyisége része. Hazudna azzal, ha beöltözne, összeborzolná a haját, vadulna egyet egy fekete, szegecses bőrruhában egy gótikus zenére tombolva?
Szerintem ezek a vágyak inkább tisztelendőek. Ahogy rákészül, ahogy lelkesedik, ahogy nyílik kifelé, mint egy virág, ahogy csillog a szeme, mikor az alkotás terveiről beszélünk...abból tudom mindig, hogy csodásat alkotunk és eredménye is lesz. Sőt már van. Rengeteg.
szexizos-glamour.jpgMásik kedvenc témám, ami sokaknál ki szokta verni a biztosítékot (leginkább ítéletek és ál-prűdségből) az a glamour és művészi akt kategória. Ha visszamegyünk kora gyermekkorba, akkor mindenki tudja, hogy már 10 éves kor alatt is ismerkednek a gyerekek a saját és környezetük testével. Miért ilyen, miért ekkora, miért ilyen érzés, miért reagál így..stb. Aztán ahogy növekszenek, úgy egyre több minden változik meg kívül-belül és a világ tanítói által ítélkeznek maguk felett = tehát amit apuka, anyuka, nagyszülők, tanárok, barátok mondanak.
Lányoknál egyik ilyen kényes téma pl. a mell mérete (pl. a testtartás sok nőnél ilyenkor változik meg...12-14 éves korban, amikor a mellek növekednek) vagy épp a testsúly. Férfiaknál az izmok mérete, a testalkat és pl. a pénisz. Tehát ha beszélünk róla, ha nem, a nemi jelleg, a szexualitás és a félelmek elég korán megjelennek...
A fotózások és az önismereti foglalkozások egymást kiegészítve segítenek akár azzal, hogy egy tiszta egészséges testkép, énkép alakuljon ki = elfogadással, ítéletek nélkül. Erre van felkészülés, ráhangolódás és persze utána jön a cselekvés, tehát a fotózás, alkotás :) Eddig egytől egyig azt a visszajelzést kaptam, hogy senki sem bánt meg semmit. SŐT hálásan megköszönték, hogy szeretettel kísértem, segítettem őket ezen a belső utazáson.
Önmagukból ismertek meg többet. Nem csak belül, hanem kívül is :) A külsőd a belsődet is tükrözi. A fizikai cselekvés, amit pl. a fotózással, annak bevállalásával teszel, az hatással van a gondolataidra, a viselkedésedre és oldja a félelmeket, gyógyítja a régi önbizalommal kapcsolatos csalódásokat, sérüléseket.
Visszatérve a felvetésre: nem belső munka a fotózás? Azt hiszem nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy DE.

A fotózás egy csodálatos önismereti eszköz, amivel több száz embernek segítettem már újra visszatérni és felismerni a külső-belső értékeket. Egy olyan út, amiben felismerheted saját magadat. Megélheted azt, aki vagy...akik vagytok belül, az a sok-sok gyönyörű személyiség :)

 

Köszönöm a figyelmet :) és ha van bármilyen kérdés, kétség, nyugodtan tedd fel facebookon, vagy akár privátban, szívesen válaszolok!

Csodás fényeket kívánok! Jani

[ Jelentkezz és örökítsük meg a vagány, zakkant, fura MÁS lényedet! ]

Természetesen én magam is alkotok, mióta az eszemet tudom. Voltam már a lencse mindkét felén. Jelenleg azokkal dolgozom, alkotok, akik szeretnék önmagukat jobban megismerni, fejleszteni, játékosan kihozni a rejtett képességeket, lehetőségeket, nézőpontokat önmagukból.
Amennyiben szeretnél részt venni egy önismereti fotózáson írj nekem e-mailt a tjicasting@gmail.com címre és megbeszéljük a részleteket, feltételek, és a fotózás árait.